De Bestanden - Mesen - 10/12/2010
Naar aanleiding van de warme oproep van de Messines Peace Village, Don Mullan en Piet Chielens (In Flanders Fields museum) om de kerstbestanden 1914-1918 te herwaarderen door middel van een festival dat lokaal geworteld is en toch een internationale uitstraling heeft, werden alle actoren uit de Westhoek die ook maar iets met de Eerste Wereldoorlog te maken hadden in het voorjaar van 2010 op het stadhuis van Ieper uitgenodigd.
Deze oproep vond weerklank. Er werd geopteerd voor een gezamenlijk initiatief dat origineel zou zijn, spits, internationaal, en dat liefst van al op diverse plaatsen én roterend over de gehele Westhoek (noord en zuid) zou plaatsvinden. Piet Chielens maakte van meet af aan duidelijk dat hij van over de schouder graag zou blijven toekijken maar dat noch hij noch het In Flanders Fields Museum tijd had(den) om als locomotief dit initiatief te trekken.
Heel snel beslisten diverse partners om voor de eerste maal op 10-11-12 december 2010 samen een driedaags internationaal festival te organiseren onder de naam 'De BESTANDEN'. Opzet is om dit in aanloop naar de honderdjarige herdenking van '14-'18 geografisch en naar vorm te verruimen en inhoudelijk te verdiepen. De huidige partners zijn: de gemeente Zonnebeke, de gemeente Houthulst, de stad Mesen, Mesen Peace Village, Cultuurdienst CO7 en vzw de BOOT. Deze laatste coördineert.
Deze groep wordt ondersteund door een ruime groep betrokken organisaties: kerkfabriek Mesen, kerkfabriek Zonnebeke, kerkfabriek Merkem, Talbot House, de vrienden van het In Flanders Fields Museum, de Gezinsbond Merkem. Verder de zingende burgemeesters en schepenen uit o.a. de 3 betrokken westhoekgemeentes en het wereldkoor Wak Maar Proper.
Het uitgangspunt van de Bestanden is een zo ruim mogelijk publiek op een laagdrempelige en sobere manier te mobiliseren rond en/confronteren mét het gedachtegoed van die Kerstbestanden van weleer. Dat gebeurt aan de hand van optredens van (internationale) groepen en koren die worden afgewisseld met een kwaliteitsvolle lokale of regionale inbreng. De presentator Kristien Hemmerechts geeft tussendoor duiding over de Kerstbestanden.
Deze duiding start bij de historische context, maar slaat ook een brug naar het heden. De grote verscheidenheid in het programma is een afspiegeling van de verscheidenheid aan het front. Nemen we Lijssenthoek Cemetery: Karl Klose, is een Duitser die afkomstig is van Sprottau. Vandaag heet die plek Szprotawa en ligt in Polen. Karl Klose ligt in het Duitse Perk achterin, Rij A, Grafnummer 7 - 31 augustus 1918. Of het feit dat spontane bestanden ook aan het Oostfront voorkwamen. De organisatoren van de Bestanden vinden dat er voldoende artistieke inspiratie is voor zowel groepen als presentator. Langs die weg willen we met de Bestanden de zinloosheid van elke oorlog en het belang van vrede actualiseren.
Op vrijdag 10 december 2010 vond het eerste concert plaats in de Sint-Niklaaskerk van Mesen. Gasten waren het The Desmond Tutu Peace Choir (UK) - www.choirinvisible.co.uk
Hieronder een aantal foto's:
Op de eerste rij herkennen we van links naar rechts diaken Dirk Verschoore en zijn echtgenote, burgemeester Sandy Evrard en organisatoren Bart Castelein en Kristien Hemmerechts van De Boot.
Tijd voor een gluhwein tijdens de pauze.
Filip Debergh van het Sint-Leocollege uit Brugge heeft reeds jaren een uitwisselingsproject met een school uit Zuid-Afrika.
Dan volgde het tweede deel van het concert.
Een staande ovatie vanwege het publiek.
Na afloop volgde nog een receptie in het Messines Peace Village.
Pagina aangemaakt door Westhoek.be / Wo1.be & Greatwar.be.
Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.
You can always send your own page with picture(s). Click here to do so
|