Wandeling Ruimte - Klerken - 07/11/2010
Ruimte, Diksmuide had op zondag 7 november 2010 haar wandeling in Klerken. Godfried Vandenberghe had alles uitgestippeld tot in de puntjes en zorgde tevens voor de begeleiding.
Het Heuvelpad (want Klerken ligt op een hoogte - 43 m boven de zeespiegel) dat de toeristische dienst destijds heeft vastgelegd, biedt de wandelaar een ideale gelegenheid om Klerkendorp vast in de geest te prenten, het niet te vergeten. Het dorp inwandelen en het dorp rondwandelen: het is een mooie afwisseling van een direct contact en een weids uitzicht vanuit de verte uit alle windstreken.
We volgden grotendeels dit pad. De aandacht bij deze wandeling ging vooral naar de oorlogsrelicten van WO I, die in Klerken eerder zeldzaam zijn, alsook naar de wederopbouwarchitectuur die er ook niet zo overvloedig is maar toch voldoende waardevol om bewaard te blijven. Laten we het een erfgoedwandeling noemen van wat er nu nog te zien is. We startten en eindigden aan de Sint-Laurentiuskerk.
Sint-Laurentiuskerk
Wederopbouwhuis
Monument der gesneuvelden Clercken 1914 - 18
De pastorie
Klerken vanuit een ander perspectief
Kapelletje aan de Predikboom
De hoogte aan de Predikboomstraat en de Steenstraat, waar het zogenaamd reuzenkanon stond,
het predikboomkanon, gelijkaardig aan de Lange Max of de Dikke Bertha. Dit waren allemaal producten van de bekende Krupp-fabrieken uit het Duitse Ruhrgebied.
Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men Maria tegen.
Vredesmolen: Tijdens de oorlog richtten de Duitsers de Vredesmolen in tot observatiepost. Na de oorlog bleef de ruïne onaangeroerd en raakte de molen alsmaar meer in verval. In 1999 werd de site geklasseerd als beschermd monument. De consolidatie van de ruïne ging van start in 2008 en zal vermoedelijk af zijn in 2014.
Klerken vanuit een andere hoek gezien
Spellewerkster
Een der oudste huisjes in Klerken - heropbouw
De Zaaier van Henri Covemaeker
Klooster Klerken : In de begindagen van de oorlog doet het klooster van Klerken dienst als opvangcentrum voor de massa vluchtelingen uit het binnenland. Klerken wordt echter zeer snel het doelwit van zware bombardementen en ook het klooster wordt vernield (Archief Houthulst)
Hier is nu het Zorgcentrum Maria ter Engelen gevestigd.
In de verte de bossen van Houthulst
Pagina aangemaakt door Albert Ommey.
Klik hier als je zelf een fotopagina wenst aan te maken. Op deze pagina vind je alle info hoe je dit kunt doen.
You can always send your own page with picture(s). Click here to do so
|